A μegyetemről / ABOUT μegyetem

¡For English version please scroll down!

Lecsúsztál a ponthatárról? Egyébként is félsz a lecsúszástól? Halasztasz, vagy lógsz az órákról, mert dolgoznod kell? De attól még tanulnál, meg akár tanítanál is, csak nem tudod pontosan, mit? Azt hiszed, már rég kiöregedtél az iskolarendszerből, ezért nem is mersz felvételire gondolni?

Ha tudnád még folytatni a kérdéseket, vagy érdekelnek a még jobb kérdések és válaszok, gyere, iratkozz be a µEGYETEMre, a Müszi mikroökonómiai művészeti esti iskolájába!

Adunk:
– ösztöndíjat, meg kreditet is, a Müszi saját valutájában, müszilujzában fizetve (tényleges helyi fizetőeszköz)
– péntek esténként szabad termet, idősávot a Müsziben, amit használhatsz ötleteid megvalósítására
– részvételi lehetőséget a hatalomvezérelt pénz helyett archaikus-futurisztikus köztulajdonosi pénzrendszer kialakításában
– magyar és külföldi vendégelőadók, workshopok finanszírozását (művészek, közgazdászok, szociológusok stb.), akik a művészet, gazdaság, társadalom, ökológia új összefüggéseire vezethetnek rá
– lehetőséget arra, hogy a kurzus során kialakított közös könyvtár összeállításába Te is beleszólj

Keresünk:
– max. 30 résztvevőt, és ennél is többféle tudást, tapasztalatot, ötletet
– akciók és tranzakciók változatos formáit pénzzel és pénz nélkül, közösen kialakított belső kereslet-kínálati rendszert, ahol elmegyünk egészen a pénz határáig
– ötleteket közös társadalmi szerződés kialakításához, ami meghatározza az autonóm közösség játékszabályait
– válaszokat arra a kérdésre, hogy hogy tudna jobban működni az oktatás

µ µ µ

A μEGYETEM a Képzőművészeti Egyetem Intermédia Tanszék, a Corvinus Egyetem és a Művelődési Szint (Müszi) együttműködésében megvalósuló kezdeményezés.

A μEGYETEM az együttműködő intézmények hézagjaiban kialakított mikroegyetem, ahova bárki beiratkozhat, tehát olyanok is, akik (még/már/egyáltalán) nem részesei az oktatási rendszernek. A tagok ösztöndíjban részesülnek, amit a Müszi saját valutájában, (müszilujza, jele MLZ) fizetünk ki.

A μEGYETEM mindkét felsőokatatási intézményben meghirdetett kurzusként fut. A hallgatók közös idősávban, a Müszi nevű független művházban találkoznak péntek esténként, így a program nyitott esti szabadegyetemként is működik. Lesznek előre megszervezett vendégelőadások, workshopok, és péntek délutánonként a hallgatók rendelkezésére bocsátjuk a Müszi egyik rendezvénytermét, így a szabadegyetemi idősávokat ők maguk is használhatják saját programjaikhoz.

A müszilujzában fizetett ösztöndíj révén a μEGYETEM önálló gazdasági entitás is, melynek szabályait a tagok alakítják. A μEGYETEM saját költségvetését közvagyonként használjuk és mozgatjuk. Ez reményeink szerint kérdések és helyzetek sorát indítja majd el, melyeknek most még csak egy részét sejtjük.

Például vajon leendő művészként és leendő üzletemberként vagy életvitelszerűen dolgozóként hogyan bánjunk ezzel a közvagyonnal? Hogy fordíthatjuk azt egyetemi képzésünk, jelenlegi/majdani boldogulási esélyeink javítására?

Milyen újfajta viszonyok alakulnak ki a közösségen belül?

Mi van akkor, ha a gazdasági tranzakciók nem a főáramú valutában jönnek létre, ha a pénz közvetítő és hatalmi szerepét egy másfajta (szelíd) pénz alkalmazása vagy akár bizalmi kapcsolatok (csere, kaláka, szívesség, ajándék), vagy más, versengés alapú (tranz)akciók váltják fel? Mi van, ha úgy működünk együtt, hogy közben nem konszenzusra törekszünk?

μEGYETEMi idősávok: minden pénteken 18 órától a Müsziben
A μEGYETEM időtartama 2016/2017 őszi és tavaszi félév

µ µ µ

μEGYETEM is an initiative based on the co-operation between the Intermedia Department of the Hungarian University of Fine Arts (MKE), Community & Art Floor (Müszi) and the Corvinus University of Budapest.

μEGYETEM is a micro-university, a micro-economic art school established in the gaps of the co-operating institutions. Everyone and anyone can enroll, even those who are not yet, no more or not at all participating in any educational system. Members get a scholarship, paid in the local currency of Müszi (müszilujza, symbol MLZ).

μEGYETEM is offered as a running course at both the Intermedia Department of the University of Fine Arts and at the Corvinus University. Members meet every Friday at the independent cultural centre, Müszi, and so the program can function as an open free university, too. There will be pre-organized guest lectures and workshops, moreover on Friday afternoons students will have the possibility to use one of the event rooms of Müszi and so fill these time slots with their own activities.

Through the scholarship paid in müszilujza μEGYETEM also functions as an independent economic entity, the rules of which are to be negotiated between the members. The budget of μEGYETEM is used and kept in motion as a common public property. We hope that all these will lead to a number of questions and situations, of which now we only have partial knowledge.

For instance, how can we – as future artists, businessmen or workers-as-lifestyle – deal with this common money? How can we make use of it for our university education, or of our present/future chances for well-being?

What kind of novel relations can be established within a community?

What if economic transactions are made outside our main currencies? What if the intermediary role and power position of money is changed by a local (gentle) money or by confidential relations (such as exchange, co-operation, favor, gift) or other relations based on rivalry? What if cooperation is possible without striving for consensus?

Opening presentation of μEGYETEM: 23 September, 2016, Müszi
Course times: every Friday, from 6 pm in Müszi
Duration of μEGYETEM: WS and SS 2016/2017